יש סיבו מספיק טובות למה עדיך לחזור לעבוד עם כסף מזומן או כסף מפלסטיק, קרי כרטיסי אשראי. למרבה הצער, כסף נייר בשמו המוכר כצ'קים אינו יכול להבטיח תמיד שהם יהיו מכוסים על ידי הבנק. לא מעט צ'קים חוזרים ללא כיסוי והאנשים שקיבלו אותם מוצאים את עצמם בבעיה. לא תמי דיש גם איך לפתור את הבעיה אבל רצוי תמיד לנסות לחזות את זה מראש ולהיערך לכך שאנשים לא יגרמו לכם להצטער על כך שנתתם בהם אמון. הצ'קים החוזרים יכולים להיות במגזר הפרטי או במגזר העסקי, ולכן אין הבדל למעשה מי מטפל בהם מלבד האפשרויות החוקיות לפתור מצבי מצוקה כאלה. כאמור, העברה בנקאית או תשלום באשראי או בכסף מזומן היו מונעים מצב כזה, אולם כאשר אין ברירה יש למצוא דרכים להוציא את המיטב בכל זאת מבעיה שכזאת.
צ'קים חוזרים הם עבירה פלילית
לפי החוק אין להוציא צ'ק כאשר ברור לכותב הצ'ק שאין מספיק כסף בבנק לכסות את התשלום. גם לא תחנונים לפקידים וגם לא מחשבה על כך שאולי תספיקו להפקיד כספים בבנק עד שיגיע מועד בפירעון אינו תירוץ לכך. צ'קים שלא יכולים להיפרע על ידי הבנק קולעים אתכם לסכנת העמדה לדין על עבירה פלילית, וכל זה מעבר להכנסתם לרשימת מפזרי הצ'קים ללא כיסוי שלא יכובדו על ידי בתי עסק ובנקים אחרים. לכן, עדיף מראש גם לבדוק מי נותן לכם צ'ק ולראות אם הוא מופיע ברשימה שחורה של הבנק ובעלי האשראי הבעייתי. מאגרי המידע האלה זמינים לציבור ולמי שיודע ויכול למצוא מידע כזה.
מה בכל זאת לעשות כאשר צ'קים חוזרים?
אם יש לכם עסקה מאוד גדולה שאתם עומדים לבצע והצ'קים הם הדרך היחידה שבה תוכלו לקבל תשלום, בצעו את החקירה לפני כן. בדקו את טיב האשראי והדירוג של האיש ואם הבנק מתכוון לפרוע את הצ'קים שלו. צ'קים חוזרים יכולים להיות בכל רמת עסקה ובכל מחיר שישלמו לכם ולאו דווקא בסכומים הקטנים. כאשר צ'ק חוזר בסכום משמעותי אתם יכולים לפנות ללקוח שרימה אתכם ולדרוש ממנו את פירעון הצ'ק, ולראות לפי תגובתו מה הוא עומד לעשות. במקרים התמימים של חוסר כוונת זדון יימצא פתרון מניח את הדעת ולכן עדיף תמיד לפנות קודם. אם לא, אפשר לפנות להוצאה לפועל לדרוש פירעון או לחברה לניכיון צ'קים שתדאג לקנות מכם את הצ'ק אם תחשוב שתוכל להשיג את הפירעון. במקרה כזה גם תקבלו את המזומן במקום בניכוי ריבית ועמלות.