אנשים רבים בישראל וכן במדינות נוספות רבות בעולם מוצאים את עצמם אוכלים בחוץ לא פחות מ-5 פעמים בשבוע. נשמע מטורף? זה ממש לא. איך זה קורה? פשוט מאוד. תחשבו לרגע על כל העובדים שבהפסקת הצהריים עוזבים את המשרד הממוזג ושמים פעמיהם לעבר אחת המסעדות שבסביבתם על מנת לרכוש לעצמם ארוחת צהריים. להרגל שכזה יכולות להיות השלכות בריאותיות שליליות, ועוד בכלל לא דיברנו על ההשלכות הכלכליות של אכילה תכופה במסעדות.
לצערנו הרב, בתנאים מאתגרים שכאלו אין זה פלא שאנשים לא תמיד מבצעים את הבחירות הנכונות. קשה מאוד גם לשמור על הבריאות שלנו וגם לסעוד כל כך הרבה פעמים בשבוע במסעדות, והסיבות לכך הן רבות, ננסה למנות לפחות כמה מהן:
- תחילה יש לציין שלמרות שיש בישראל היום יותר מסעדות בריאות מבעבר, עדיין הן לא תמיד זמינות והן עדיין לא נמצאות בכל מקום בישראל. כך שאם ליד מקום העבודה אין מסעדות בריאות, העובדים נידונו לתפריט בלתי בריא בעליל.
- סיבה נוספת שבגללה קשה לשמור על תפריט בריא ומאוזן כאשר אוכלים בחוץ היא גודלן של המנות המוגשות לנו. אין מה לעשות, ישראל תמיד חלמה להיות אמריקה ובאמריקה הכול מגיע בגדלי ענק, כך גם המנות במסעדות. המנות המוגשות במסעדות הישראליות הן מנות מושקעות אך הן גדולות מאוד, כך שלא רק שמגישים לנו אוכל לא בריא הוא גם מוגש בכמויות בלתי הגיוניות. ואנחנו הישראלים לא פראיירים – שילמנו, אז נאכל את הכול.
- עוד סיבה לקושי לשמור על הבריאות שלנו כאשר אנחנו אוכלים בחוץ היא שאוכל ירוד הוא גם על פי רוב זול יותר. ואם אנחנו אוכלים 5 פעמים בשבוע בחוץ, אנחנו חייבים לשמור גם על הכיס שלנו. כי אחרת את כל הכסף שאנחנו מרוויחים בעבודה נבזבז על אוכל. הפתרון עבור מצבים כאלו הוא כמובן לפנות לפתרונות תזונתיים לא בריאים אך סבירים כלכלית. עובדים רבים מדווחים על כך שהם למעשה צריכים לבחור בין כסף לבין אוכל טוב ובריא.
- סיבה אחרונה שנמנה אך לא פחות חשובה היא חינוך וידע. חלק מהאנשים שמרבים לאכול בחוץ כלל לא יודעים מה הם מכניסים לפה. הם לא מודעים לערכים תזונתיים, למזון בריא לעומת מזון שאינו בריא, הם אינם מחזיקים בידע אודות שומן, פחמימות, מינרלים, ויטמינים, כולסטרול ועוד. וכאשר אתה לא יודע, אתה לא יכול לשמור על הבריאות שלך.
אז מה עושים? האם נידונו לאכול אוכל ירוד בגלל התלות שלנו במסעדות והעדרן של מסעדות בריאות בקרבתנו?
אנחנו סבורים שלא. לדעתנו, אם קצת מאמץ ורצון טוב אפשר לשמור על הבריאות ולאכול נכון ואין זה משנה היכן אתם ועם מי.
מה עושים? עושים!
- נכון אין ליד כל עץ רענן בישראל מסעדת בריאות, אבל ברוב המסעדות בישראל יש לפחות מנה אחת שהיא בריאה או לפחות לא מאוד מזיקה. עברו על התפריטים של המסעדות שבהן אתם נוהגים לאכול וחפשו את המנות הכי בריאות ואיכותיות.
- במידה ולא מצאתם מנות בריאות נסו לפחות לבחור מנות קטנות יותר. זה הרע במיעוטו, כמו שאומרים. כך שאם לא הייתה לכם ברירה בריאה, לפחות לא האבסתם את עצמכם לדעת במזון ירוד ומזיק.
- כדי לשמור על תפריט בריא חייבים לדעת להבחין בין מזון בריא למזון שאינו בריא לנו. כלומר צריך להחזיק בידע הנכון. חשוב מאוד לדעת מה כדאי לאכול, ממה כדאי להימנע, מה מזיק לנו, איזה מזונות מספקים לנו אנרגיות חיוניות, מה הוא כולסטרול, שומן רווי, קלוריות, רמת סוכרים ועוד. זכרו, ידע הוא כוח.